Met Liefde Uitvaart en VerzorgingThanatopraxie

Licht balsemen

Keuzes doornemen als u praat over uw uitvaart…….

Is het lastig JA, is het emotioneel confronterend JA…..is het nodig JA. Althans als u wensen heeft en alles geregeld wilt hebben zodat uw nabestaanden deze moeilijke keuzes niet hoeft te maken.

Er zijn zoveel keuzes. Begint al direct met begraven of cremeren. Dan zoveel mogelijkheden met alleen welke vorm en kleur kist. Maar als we werkelijk naar de 1e stap vlak na de dood gaan zijn de keuzes een stuk beperkter. Helaas vergeten wij vaak de vorm van opbaren. De keuzes moeten de uitvaart ondernemers geven maar we leven in een tijdperk dat de consument zelf steeds meer bepaalt en zelf regelt. Bewustwording van de keuzes die er zijn zonder een stap over te slaan en uit te gaan van “het gebruikelijke”.

De lichte balseming/thanatopraxie is een vorm van opbaren die helaas bij veel mensen nog niet bekend is. De koelingopbaring is gebruikelijk en vaak brengt de uitvaart ondernemer deze al direct mee om te starten wat zeker van belang is. Maar de koelingopbaring is niet de enige manier!

Thanatopraxie ook wel lichte balseming is een behandeling die het lichaam na overlijden tijdelijk zal proberen te conserveren. Met deze behandeling zal de ontbinding en bacteriegroei intern geremd/vertraagd. Het lichaam kan dan opgebaard worden zonder dat temperatuur enige invloed heeft op het proces. Het is hierna ook niet meer nodig om te koelen. De ruimte waar de overledene ligt hoeft ook niet kouder gemaakt te worden. Het gebruiken van airco’s hebben wij ook liever niet. 

Door de thanatopraxie is de kans dat een opbaring tot de laatste dag kan plaatsvinden veel groter dan wanneer er met een koeling wordt gewerkt. De lijkstijfheid wordt ook opgeheven en zal in veel gevallen niet meer terugkomen. Dit maakt vasthouden en aanraken veel fijner en minder koud. De eerst aanraking zal altijd kouder zijn dan wij. Echter wat mooi is hierbij is dat wanneer er vastgehouden wordt er ook lichaamswarmte wordt overgedragen en de kou verdwijnt.

Er is ook een cosmetisch aspect om voor de thanatopraxie te kiezen. Blauwe verkleuring aan de nagels, oren en lippen zijn na een thanatopraxie vaak sterk verminderd en in vele gevallen weg. Ook een ingevallen gelaat en mond krijgen wat meer vorm terug.

Garanties kunnen nooit gegeven worden hoe een opbaring verloopt. Zowel met een koeling niet als de lichte balseming. Wij  maken wel de belofte dat wij alles uit de kast haal om een zo fijn en mooi mogelijke opbaar week te hebben.

Wij hebben zelf een NIT geregistreerd en gediplomeerde thanatopracteur.

Het is ook mogelijk om alleen een lichte balseming door ons te laten doen. Het verzorgen van de uitvaart is dan in handen van een ander gekozen bedrijf.

Voor collega’s in het vak is er een tarievenlijst beschikbaar met alle specialistische verzorging en (lichte) balseming behandelingen. U kunt deze per mail opvragen.